Στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου συναντούμε μια ομάδα πάρκων: το Πάρκο των Εθνών, το Πάρκο τής Ειρήνης, και το Πάρκο «Γεωργίου Ιβάνωφ». Όλα μαζί συνθέτουν μία από τις πιο πράσινες περιοχές τής πόλης που ανακουφίζουν, ενώνουν και ψυχαγωγούν τον κόσμο τής περιοχής.
Με το νυν κείμενο, ως σωματείο ενεργών πολιτών «Θεσσαλονίκη 21ος αιώνας», θα θέλαμε να επισημάνουμε μερικά σημεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν, και να κάνουμε προτάσεις για τη γενικότερη αναβάθμιση τού πολύτιμου αυτού χώρου.
Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με τη φροντίδα και την καθαριότητα (βλ. φωτογραφία). Σε πολλά σημεία δείχνει εικόνα εγκατάλειψης που ακυρώνει τη γενικότερη ομορφιά και αποστολή των πάρκων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να δείξει περισσότερη επιμέλεια.
Ένα άλλο θέμα, αφορά την ανακούφιση τού κόσμου από τη ζέστη κατά τη διάρκεια τού καλοκαιριού. Παρά την πλούσια παρουσία δένδρων, εντοπίσαμε αρκετά παγκάκια που είναι εκτεθειμένα στον καυτό ήλιο (βλ. για παράδειγμα το παγκάκι δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ). Αυτό ακυρώνει την χρησιμότητα των πάρκων.
Θα ήταν καλό ο Δήμος να φροντίσει ώστε όλα τα παγκάκια να βρεθούν κάτω από φυσική σκιά δένδρων, όπως επίσης να προστεθούν περισσότερα παγκάκια και δένδρα, όσο είναι δυνατόν.
Οι σκάλες, τα δάπεδα και τα πεζούλια χρειάζονται ανανέωση, διόρθωση και συντήρηση. Η παρακάτω εικόνα δηλώνει πολλά για την κατάσταση όλου τού χώρου. Τον υπονομεύει και αποθαρρύνει τον κόσμο να περάσει περισσότερο χρόνο εκεί.
Μερικά σημεία θα μπορούσαν να αναδειχθούν με ριζική ανάπλαση. Εδώ βλέπουμε μια παλιά κατασκευή που προοριζόταν, μάλλον, για σιντριβάνι. Θα οδηγούσε σε σημαντική ανάπλαση τού χώρου αν γινόταν ξανά σιντριβάνι, ή ένα είδος δεξαμενής, με περιποίηση τού γύρω χώρου και ελκυστικό φωτισμό το βράδυ.
Τέλος, θα θέλαμε να αναδείξουμε την ομορφιά τού χώρου, παρά τα προβλήματα που εντοπίσαμε. Αποτελεί μια πολύ σπάνια έκταση για τη Θεσσαλονίκη και προσφέρει ζωή σε μια σχετικά υποβαθμισμένη περιοχή. Οι κάτοικοι βλέπουν επιτέλους πολύ πράσινο, δένδρα και ελεύθερη δημόσια έκταση, κάτι εξαιρετικά πολύτιμο για το καλοκαίρι αλλά και όλες τις άλλες εποχές (βλ. φωτογραφία).
Θα ήταν καλό να μεριμνήσει ο Δήμος για τη φροντίδα τού πράσινου, τη φύτευση περισσότερων δένδρων, όπως και τον καλλωπισμό μέσα από μικρά έργα τέχνης, ιδιαίτερο φωτισμό και άλλες πρωτοβουλίες. Θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει τις παρεμβάσεις του με τη δημιουργία επιπλέον εγκαταστάσεων για αθλητισμό και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Συνοπτικά, θα καλούσαμε τον Δήμο να προβεί στις ακόλουθες πρωτοβουλίες:
- ανάπλαση των επιμέρους σημείων, όπως με τη δημιουργία μικρού σιντριβανιού
- συντήρηση και επισκευή των κατεστραμμένων δαπέδων, πεζουλιών και άλλων κατασκευών
- να τοποθετηθούν τα παγκάκια σε σκιερό μέρος
- καλύτερη επιμέλεια τής καθαριότητας
- φύτευση περισσότερων δένδρων, όσο είναι δυνατόν
- ανάδειξη τού χώρου μέσα από καλύτερο φωτισμό, τοποθέτηση έργων τέχνης και άλλων παρεμβάσεων
- περισσότερες πινακίδες που να ενημερώνουν για την ιστορία και την οικολογία τής περιοχής
- να τοποθετηθούν παγκάκια στο πάρκο του Ιβάνωφ, ώστε να εξυπηρετηθεί και το κοινό που αναμένει τα αστικά λεωφορεία
- στο πάρκο τής Ειρήνης, προτείνουμε να δημιουργηθεί ένας μικρό αμφιθέατρο για παιδικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, κουκλοθέατρο και προβολή ταινιών
- στο πάρκο των Εθνών, υπάρχει χώρος για γήπεδο μπάσκετ, όργανα γυμναστικής και πάγκους πικ-νικ.
Όλα τα παραπάνω δεν χρειάζονται ιδιαίτερα κονδύλια, αλλά κυρίως στόχευση και κατάλληλη προτεραιοποίηση στον προγραμματισμό των έργων. Το κείμενο αυτό θα κοινοποιηθεί στον Δήμαρχο και τούς αρμόδιους Αντιδημάρχους τής Θεσσαλονίκης για να συζητήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν. Ως σωματείο, θα είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις, δράσεις και οποιαδήποτε συνδρομή για την αναβάθμιση τής σημαντικής αυτής περιοχής.