της Μερσίνης Παπαδοπούλου και του Γιάννη Καραμήτσιου

Η περιοχή ανάμεσα στην αρχαία ρωμαϊκή αγορά και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου λέει πολλά για την παρακμή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, αλλά μάς δίνει και ένα δείγμα ελπίδας.

Αφορμή για αυτό το σύντομο φωτορεπορτάζ αποτελεί μια καταγγελία που έλαβε το σωματείο μας από έναν κάτοικο της περιοχής. Παραπονέθηκε για την ανομία, την επαιτεία, τα γκράφιτι, τα σκουπίδια, την εγκατάλειψη των πάρκων, και γενικά για την υποβάθμιση της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

Έτσι η Μερσίνη Παπαδοπούλου, Αντιπρόεδρος του σωματείου και επίσης κάτοικος της περιοχής, πρόσφερε μια σύντομη συλλογή φωτογραφιών για την κατάσταση που επικρατεί, την οποία και καταγράφουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συντομία.

Στο τοίχισμα γύρω από τη ρωμαϊκή αγορά βλέπουμε μια σειρά από αυτοσχέδια γκράφιτι που σαφώς υποβαθμίζουν τον χώρο.

Ακριβώς δίπλα, στέκει μια πινακίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης που ενημερώνει κατοίκους και επισκέπτες για τον πολύτιμο αρχαιολογικό χώρο. Δυστυχώς έχει καλυφθεί από κάθε είδους ανώνυμες μουτζούρες, αλλά και επώνυμες αφίσες που καλούν σε εργατικές κινητοποιήσεις.

 

Πάνω από όλο το σκηνικό δεσπόζει το κτίριο του Εργατικού Κέντρου. Όντας καλυμμένο εν μέρει από αφίσες, άβαφο και κιτρινισμένο, σίγουρα δεν συμβάλλει στην αισθητική ενός ιστορικού χώρου της πόλης.

 

 

Ανεβαίνοντας προς το πάρκο που οδηγεί στον ναό του Αγίου Δημητρίου, συναντά κανείς την ίδια εικόνα: γκράφιτι και ασχήμια παντού, συνδυασμένα με χορταριασμένα παρτέρια και ελλιπή κηπουρική περιποίηση.

 

 

Η στάση λεωφορείων στην Ολύμπου, είναι μονίμως μαυρισμένη από τα συνθήματα και γκράφιτι, και μπλοκαρισμένη από έναν σωρό από κάδους απορριμάτων.

 

 

Στο διπλανό πάρκο, βλέπουμε την απόλυτα καταστροφή του πράσινου. Στήνονται αυτοσχέδια τσιμπούσια που συνήθως καταλήγουν στην απόθεση απορριμάτων που δεν τα μαζεύει κανείς.

 

Κλείνουμε το μικρό οδοπορικό με μια ευχάριστη εικόνα: το συντριβάνι του προαύλιου χώρου του Αγίου Δημητρίου, που πλέον λειτουργεί καθημερινά και δίνει μια αίσθηση πολιτισμού στον χώρο.

 

Καταλήγουμε με μερικά συμπεράσματα και προτάσεις:

· Ο συγκεκριμένος άξονας ρωμαϊκής αγοράς και Αγίου Δημητρίου δεν αποτελεί μια οποιαδήποτε γειτονιά: συνιστά μία από τις σημαντικότερες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με μοναδική ιστορική σημασία. Ωστόσο η εμφανής εγκατάλειψή του από τον Δήμο και τους πολίτες είναι σημάδι παρακμής για την πόλη.

· Ο Δήμος πρέπει να επιστρέψει: να πρασινίσει και περιποιηθεί τα πάρκα, να εγκαταστήσει κάμερες για να αποτρέψει την έκνομη δράση, να καλύψει τις ιστορικές επιφάνειες με υλικό αντιγκράφιτι και να αποκαταστήσει τις πινακίδες με τις πληροφορίες για την περιοχή.

· Η δημοτική αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία να εντέινουν την παρουσία τους εκεί για να αποτραπούν οι βανδαλισμοί και η καταστροφή του πράσινου και των δημόσιων χώρων

· Το Εργατικό Κέντρο να αντιμετωπίσει το κτίριό του ως μέρος της ιστορικής γειτονιάς, να το περιποιηθεί και να πάψει να δίνει πλέον εικόνα παρακμής πάνω από την αρχαία αγορά

· Οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής να αναλάβουν την περιφρούρηση και την προστασία της, να φροντίζουν τα πάρκα και τους δημόσιους χώρους, και να παρεμβαίνουν στις αρχές όποτε αυτό είναι αναγκαίο

· Το συντριβάνι στον προαύλιο χώρο του Αγίου Δημητρίου δίνει μήνυμα ελπίδας, ότι δηλαδή με λίγα χρήματα και με μια μικρή μόνο παρέμβαση μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας μιας γωνιάς της πόλης προς το καλύτερο.

· Η περιοχή δεν είναι η μόνη υποβαθμισμένη στην πόλη.Υπάρχουν δεκάδες ακόμα παρόμοιες με τα ίδια θέματα. Καλό θα ήταν να αναλάβουν οι πολίτες τους τις ανάλογες πρωτοβουλίες, για να αλλάξουν την κατάσταση μαζί με τις δημοτικές αρχές.

Δημοσιεύουμε αυτό το φωτορεπορτάζ για ενημέρωση και αφύπνιση των δημοτών.

Επίσης θα το κοινοποιήσουμε στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για να δείξει την κατάλληλη ευαισθητοποίηση και να αναλάβει το μερίδιο που αντιστοιχεί στην αρχή του.

Μερσίνη Παπαδοπούλου και Γιάννης Καραμήτσιος, «Θεσσαλονίκη 21ος αιώνας» www.thessaloniki21.gr