Δεν υπάρχει αμφιβολία πως βρισκόμαστε εν μέσω της εξέλιξης της σοβαρότερης κρίσης της γενιάς μας, της σημαντικότερης που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο!
Η κρίση του κορονοϊού, εκτός απο τις υγειονομικές επιπτώσεις, επεκτείνεται σταθερά και σε άλλα επίπεδα, όπως αυτό της οικονομίας, των ανθρωπίνων σχέσεων, της ψυχολογίας.
Οι προβλέψεις ειναι εξαιρετικά δυσοίωνες και οι διάφορες αναλύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πραγματικά τρομάζουν! Ύφεση, κλείσιμο επιχειρήσεων, στρατιές ανέργων στο οικονομικό πεδίο, ψυχρότητα και αποστάσεις -φυσικές αλλά και ουσιαστικές- στις κοινωνικές σχέσεις και ένας κόσμος διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζαμε ως τώρα, με λιγότερες μετακινήσεις και ταξίδια, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες είναι προ των πυλών! Και όλα αυτά επιβαρύνονται από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που προκαλεί η έλλειψη προοπτικής για μία σύντομη έξοδο από το τούνελ..
Ωστόσο, η ανθρωπότητα πρέπει να προχωρήσει, το ίδιο και η χώρα μας! Κι επειδή κάθε κρίση δημιουργεί και κάποιες ευκαιρίες, είναι νομίζω απαραίτητο να εστιάσουμε σε αυτές, προκειμένου αφενός να τις εκμεταλλευτούμε, αφετέρου να ανεβάσουμε την ψυχολογία μας, αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.
Ειδικά για τη χώρα μας, η κρίση του κορονοϊού αποτελεί την τελευταία ίσως ευκαιρία για να μη χάσουμε το τρένο της τεχνολογίας! Ενώ ολόκληρος ο πλανήτης ζει την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, την επανάσταση της τεχνολογίας, η Ελλάδα είναι μία χώρα ψηφιακά αναλφάβητη! Αν στα επόμενα χρόνια δεν κάνουμε άλματα σε αυτό τον τομέα, κινδυνεύουμε να βρεθούμε στο απόλυτο περιθώριο, χάνοντας κάθε επαφή με τις αναπτυγμένες χώρες!
Η κρίση του κορονοιού και η συνεπακόλουθη αναγκαία στροφή προς την τεχνολογία για την εξεύρεση λύσεων σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, ίσως μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε.
Κάποια αποτελέσματα τα βλέπουμε ήδη:
1. Στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του δημοσίου και στις συναλλαγές μας με τις δημόσιες υπηρεσίες. Καιρός ήταν να ανακαλύψουμε πως δεν είναι απαραίτητο στον 21ο αιώνα να πηγαινοερχόμαστε στην εφορία, την πολεοδομία, τα ληξιαρχεία κοκ.. Λιγότερη φυσική παρουσία σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερη διαφθορά, λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες, λιγότερα έξοδα, περισσότερο παραγωγικό χρόνο..
Για το δημόσιο, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία σημαίνει αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του μαύρου χρήματος, περισσότερα έσοδα..
Το απαρχαιωμένο δημόσιο, μία από τις χρόνιες παθογένειες της Ελληνικής πραγματικότητας, τείνει να θεραπευτεί! Αρκεί βέβαια, να παραμείνουμε σε αυτή την τροχιά και μετά το τέλος της πανδημίας!
2. Στο χώρο της εκπαίδευσης, οι ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται πλέον ακόμη και στα δημοτικά, δίνουν τη δυνατότητα στους νεαρούς μαθητές, στο μέλλον της κοινωνίας μας, να εξοικειωθούν από νωρίς με εργαλεία που θα αποδειχθούν στη συνέχεια απαραίτητα για την επιβίωση τους σε ένα αυξανόμενα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
3. Στο χώρο της εργασίας και των επιχειρήσεων, οι τηλεδιασκέψεις και η εξ αποστάσεως εργασία ανοίγουν νέους δρόμους στην παραγωγικότητα! Μικρότερες ανάγκες για επένδυση σε εγκαταστάσεις, εξοικονόμηση σε χρόνο και χρήμα χάρη στον περιορισμό των μετακινήσεων και ταυτόχρονα μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα!
Υπάρχουν όμως σημαντικές θετικές επιπτώσεις και στις συμπεριφορικές μας συνήθειες!
Η φυσική απόσταση μας έμαθε επιτέλους να στεκόμαστε πολιτισμένα στις ουρές και να σεβόμαστε τον προσωπικό χώρο των συνανθρώπων μας, η αραιή κυκλοφορία πήρε το χέρι μας απ΄ την κόρνα, ο φόβος και η αβεβαιότητα περιόρισαν την αλαζονεία μας..
Ο κοινός εχθρός μας έκανε να νιώσουμε έντονα την ανάγκη να είμαστε ενωμένοι, αναβάθμισε στη συνείδηση μας το εμείς έναντι του εγώ και μας υπέβαλλε σε ταχύρυθμα μαθήματα απόκτησης συλλογικής συνείδησης και κατανόησης της σημασίας της ατομικής ευθύνης στην κοινωνία μας!
Και, ίσως το σπουδαιότερο: Mας υπέδειξε με πολύ εμφαντικό τρόπο, το πόσο εύθραυστη είναι τελικά η ύπαρξή μας. Μία μικρή μετάλλαξη είναι αρκετή για να γονατίσει η ανθρωπότητα και να καταρρεύσουν επιτεύγματα δεκαετιών ή και αιώνων!
Ας πάρουμε μία ανάσα, ας κοιτάξουμε γύρω μας και ας αναθεωρήσουμε αυτά που είναι σημαντικά! Ας εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε και ας θυμόμαστε διαρκώς πως τίποτα δεν κρατάει για πάντα!
Πανίδης Βασίλης